AKZ Advocatuur

Bezwaar bepalen en verwerken DNA-profiel

21 oktober 2024

Bezwaar opname DNA-profiel in de DNA-databank

De officier van justitie kan bij een veroordeling voor een strafbaar feit beslissen dat uw celmateriaal wordt afgenomen door een opsporingsambtenaar of functionaris. Indien u daartegen bezwaar maakt, dan wordt het celmateriaal afgenomen door een arts of verpleegkundige. U kunt geen bezwaar maken tegen de afname van het celmateriaal.


Uit het afgenomen celmateriaal wordt uw DNA-profiel bepaald. Uw DNA-profiel wordt opgenomen in de landelijke DNA-databank voor strafzaken. Het DNA-profiel wordt vergeleken met de DNA-profielen, die in de databank zitten. Als er strafbare feiten worden gepleegd en er is DNA beschikbaar van de verdachte, dan worden de DNA-profielen uit de databank vergeleken met dat van de (nog onbekende) verdachte. Op deze manier probeert het Openbaar Ministerie  de juiste verdachte te vinden.


U kunt bezwaar maken tegen de opname van uw DNA-profiel in de DBA-databank. Dit bezwaar dient binnen 14 dagen na de afname van uw celmateriaal te worden ingediend bij de rechtbank.


Een en ander is geregeld in de Wet DNA-onderzoek  bij veroordeelden.


In uitzonderlijke gevallen wordt het bezwaarschrift gegrond verklaard.


Vandaag werd ons bezwaarschrift gegrond verklaard wegens de feiten en  omstandigheden waaronder de verdachte het strafbare feit had gepleegd. Het celmateriaal van onze client wordt niet opgenomen in de databank.


Wilt u bezwaar maken tegen de opname van uw celmateriaal in de DNA-databank? Neem dan contact op met ons kantoor om de mogelijkheden te bespreken.



21 oktober 2024
Bezwaar opname DNA-profiel in de DNA-databank
11 januari 2024
Rechten en plichten tijdens arbeidsongeschiktheid
3 januari 2024
De regels over ontslag op staande voet en enkele interessante uitspraken.
21 februari 2023
De inbeslagname van goederen na verdenking strafbaar feit.
23 december 2022
Op 6 december 2022 speelde het elftal van Marokko tegen Spanje en na de strafschoppen volgde de overwinning van Marokko. Terechte vreugde bij de toeschouwers van Marokko, die in diverse steden bijeenkwamen om de overwinning te vieren. In de loop van de avonduren liep het feest uit de hand. Een 18-jarige jongeman werd aangehouden wegens het gebruik van vuurwerk en ik stond hem bij tijdens de voorlopige hechtenis.
23 december 2022
Zodra uw dienstverband eindigt, heeft u recht op een WW-uitkering. Soms krijgt u geen uitkering. Hier volgen enkele redenen voor het UWV om uw geen uitkering toe te kennen, wegens verwijtbare werkloosheid. Toepasselijk recht Op grond van artikel 24, eerste lid, aanhef en onder a, in verbinding met het tweede lid, aanhef en onder b, van de WW is een werknemer verwijtbaar werkloos geworden indien de dienstbetrekking is beëindigd door of op verzoek van de werknemer, zonder dat aan de voortzetting ervan zodanige bezwaren waren verbonden, dat deze voortzetting redelijkerwijs niet van hem kon worden gevergd. U bent dus verwijtbaar werkloos, indien: u zich ernstig misdragen heeft. De werkgever heeft u daardoor op staande voet ontslagen, of u zelf ontslag heeft genomen zonder dat sprake was van een zwaarwichtige reden. Praktijkvoorbeelden Wanneer u iets steelt van uw werkgever of een collega een klap in het gezicht geeft, dan heeft u in beginsel verwijtbaar gehandeld. In de meeste gevallen bent u dan terecht ontslagen. Ook in het geval dat u uw contract opzegt, omdat u de inhoud van uw functie niet meer prettig vindt. Uitspraak van de Centrale Raad van Beroep In een recente uitspraak van de CRvB is het volgende geschil behandeld. Een werknemer treedt in dienst bij werkgever, met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (1 jaar). Na 6 maanden neemt de werknemer ontslag en de werkgever bevestigd dit ontslag. De werknemer vraagt een WW-uitkering aan en het UWV wijst de uitkering toe, zonder dat deze wordt uitbetaald (artikel 27 WW). Volgens het UWV is de werknemer verwijtbaar werkloos geworden. De werknemer stelt dat zij, na enkele maanden, ook in de avonden moest werken voor de werkgever. Dit was voor de werknemer niet haalbaar, wegens haar kinderen die dan thuis zonder oppas zullen zijn. Uit de arbeidsovereenkomst bleek dat de werktijden worden vastgesteld door de leidinggevende, afhankelijk zijn van de bedrijfsvoering en aan verandering onderhevig kunnen zijn. De werknemer wist dus bij aanvang van haar werkzaamheden dat van haar verlangd kon worden wisselende diensten te draaien. Verder bleek niet dat de werknemer had gepoogd om alsnog een oppas te vinden voor haar kinderen of om vóór het ontslag een andere baan te vinden waarbij zij in de ochtend kon werken. Conclusie Nu de werknemer bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst al wist dat er sprake zou zijn van wisselende diensten én zij niet heeft gepoogd om alsnog een oppas te vinden, vindt het CRvB dat de werknemer verwijtbaar werkloos is geworden.
Meer posts
Share by: